Автоматично монтиране на преносими устройства


Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/melkor/public_html/melkor.eu/wp-content/plugins/geshi/geshi/geshi.php on line 2065
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Знам че повечето от вас използват KDE и GNOME които имат собствени демони които да следят за добавени външни устройства памет, но предполагам че все още се намират хора като мен които използват други графични среди които не разполагат с такива демони. Тази статия е точно за тях. В статията ще опиша как да инсталирате и настроите [i]autofs[/i] за да може автоматично да бъдат монтирани преносимите ви устройства памет – карти памет, компакт дискове, USB памети и хардове.

И така – да започнем с инсталацията на [i]autofs[/i]:

apt-get install autofs

След като тя приключи, можем вече да конфигурираме кои устройства, къде да бъдат монтирани и с какви параметри да бъде направено това. Главният конфигурационен файл е [i]autofs.master[/i] и се намира в директорията [i]/etc[/i]. Като го отворите за да го редактирате ще забележите че вече има описани няколко правила които са коментирани. Оставете ги така, освен ако не искате да ги използвате. В нашият случай искаме да монтираме устройствата в директорията [i]/media[/i], за тази цел добавяме следният ред в autofs.master:
 

[i]/media[/i] е директорията в която ще бъдат монтирани устройствата; [i]/etc/autofs.media[/i] е файлът в който са описани устройствата и параметрите с които те ще бъдат монтирани и [i]–timeout=2[/i] е времето в секунди след които да бъде размонтирано устройството.
Сега трябва да създадем файла [i]autofs.media[/i] в директорията [i]/etc[/i]. Ще дам пример с файлът който аз съм създал и конфигурирал за моята система. Имайте в предвид че в повечето случаи настройките на устройствата ще се различават от тези на вашата система.

# This is an automounter map and it has the following format
# key [ -mount-options-separated-by-comma ] location
# Details may be found in the autofs(5) manpage

dvd -fstype=iso9660,ro,nosuid,nodev :/dev/hdd
cf -fstype=auto,rw,gid=100,umask=002 :/dev/sda1
ms -fstype=auto,rw,gid=100,umask=002 :/dev/sdb1
sd -fstype=auto,rw,gid=100,umask=002 :/dev/sdc1
sm -fstype=auto,rw,gid=100,umask=002 :/dev/sdd1

Наименованията на директориите в този пример са зададени по видовете карти памет и са подредени според реда на инициализиране от четеца на карти. Той може да бъде съвсем различен при вас. Така че най-добре е да проверите с команда [i]dmesg[/i] и да откриете в съобщенията информацията за устройствата.
И така, първо във файла се записва името на директорията под която да бъде монтирано устройството. Следват параметрите при които то ще бъде монтирано. Възможните параметри можете да научите от помощната страница на [i]mount(8)[/i]. Ще опиша параметрите на устройствата с карти памет, не и тези на dvd диска. Първо [i]fstype [/i]- вид на файловата система. По-принцип картите памет и USB устройствата с памет работят под FAT16/32 файлова система и съвсем спокойно можете да направите [i]fstype=vfat[/i]. Но в такъв случай [i]automounter[/i] ще ви даде грешка ако се опитате да монтирате устройство съдържащо друга файлова система. За това най-добре оставете [i]fstype[/i] на [i]auto[/i]. Следват правата за писане и четене – [i]rw[/i]. Можете да ги направите [i]ro[/i] ако искате от устройството да може само да се чете, но не и да се пише. Следва идентификатора на група ([i]gid[/i]) под чийто права да бъдат монтирани устройствата. В нашия случай искаме всички в група [i]users[/i] да имат достъп до устройствата, за това слагаме [i]gid=100[/i]. Накрая слагаме [i]umask[/i] с която се описват правата за ползване на съдръжанието на устройствата. В нашият случай собственикът и групата могат да четат, пишат и изпълняват файлове, докато всички останали могат само да четат и изпълняват. Съвсем накрая се намира пътят до хардуерното устройство което ще се следи за да бъде монтирано. В нашият случай това са [i]hdd[/i], [i]sda1[/i], [i]sdb1[/i], [i]sdc1[/i] и [i]sdd1[/i].
След като запишете този файл, остана една малка подробност. Отворете за редактиране файла [i]/etc/init.d/autofs[/i] и намерете следният ред:

daemonoptions=''
и добавете следното:
daemonoptions='--ghost'
Тази опция указва на демона да създаде директориите описани в конфигурационният файл а не да ги създава само при монтиране на устройство. След това можете да рестартирате autofs демона със следната команда:
/etc/init.d/autofs restart

Сега може да сложите вашият диск в [i]cd-rom[/i] устройството и да напишете [i]ls /media/dvd[/i]. Дискът ще бъде автоматично монтиран и ще бъде изведено съдържанието му. Две секунди след това дискът ще бъде автоматично размонтиран, защото така указахме във файла [i]/etc/autofs.master[/i], и можете съвсем спокойно да извадите диска от устройството.

Надявам се статията да ви е била полезна.

За melkor

Дългогодишен UNIX/Linux потребител. В момента работи като Senior UNIX Administrator в HP GDBC.
Публикувано в Linux с етикети , , . Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.