Помощ!!! Забравих си root паролата!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Дори и да не ви се е случвало – бъдете сигурни че все някога ще се случи. Ето как се процедира в този случай, освен ако не искате да си преинсталирате дистрибуцията.
Взимате инсталционния диск и стартирате системата от него. Дори и автоматично да ви отоври диалога за инсталция – няма проблем, просто сменете конзолата. Обикновено става със Alt и функционален клавиш (F2,F3). Ако няма стартиран шел, би трябвало да ви показва едно съобщение: „Press Enter to activate the console“ или нещо от сорта. След като активирате конзолата, монтирайте / дяла на който се намира дистрибуцията ви (ще използвам hda1 в този пример): mount /dev/hda1 /mnt. След което напишете chroot /mnt. Тази команда ще смени текущата главна директория с /mnt. Напишете passwd и въведете новата си парола. Следва logout, umount /mnt, reboot.
Готово! Вече имате нова root парола без да сте преинстлаирали дистрибуцията си.

Другият начин за възтановите забравената root парола е без да се налага да имате LiveCD под ръка.
Единственото нещо което трябва да направите е да рестартирате системата и в GRUB или LILO да зададете следният параметър на ядрото при стартирване – init=/bin/bash. След като го направите можете да стартирате зареждането на системата. С този параметър вместо init ще бъде зареден bash шел с root права, като при това няма да ви изиска парола. Тъй като / дяла ще бъде монтиран ro (Read-Only), трябва да бъде монтиран отново със права за писане. Това става по следният начин: mount -o remount,rw /dev/hdxx /. Като хх са идентификацията на твърдия диск и дяла където се намира /. След като вече можем да пишем по / дяла, единственото което остава да направим е да стартираме командата passwd и да си сменим паролата. Когато това е свършено задължително монтирайте / дяла отново в режим ro преди да рестартирате системата. Това се прави по този начин: mount -o remount,ro /dev/hdxx /. Целта на това второ монтиране е да не се получи загуба на информация при рестартирването. След като сте монтирали отново / дяла в режим само за четене – спокойно можете да натиснете бутона ‘reset’ и да изчакате системата ви да се рестартира и да зареди. Тогава може да влезете в нея с новата си root парола.

За melkor

Дългогодишен UNIX/Linux потребител. В момента работи като Senior UNIX Administrator в HP GDBC.
Публикувано в Linux с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.