grub rescue>

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Не пожелавам на никого да вижда този надпис на екрана си. Аз го видях днес и ми отне известно време докато разбера как точно да поправя проблема и какво се е счупило. Но да започнем отначало.

Снощи по едно време само чух писъка на UPS-а в момента в който тока изгасна и компа се рестартира. Това че трябва да си сменя UPS-а или да му оправя батерията е друга тема на разговор. Не ми се занимаваше така че го оставих така. И днес сутринта тъкмо стигам в офиса и приятелката ми звъни по телефона че нямало нет и на екрана пишело „grub, error и нещо си“. Първата ми мисъл беше – край замина си и този диск. След което се сетих че все пак е заредил GRUB-а от някъде така че може и да не е заминал. Като се прибрах видях точно каква е ситуацията. Някакъв потрошен GRUB модул не се зареждаше. В последствие разбрах че потрошеният модул всъщност е linux.mod който отговаря за зареждането на ядрото. И от тук се започна поредната Одисея.

Първото нещо което направих е да сложа диска с Debian и да се пробвам да си омажа отново GRUB-а до състояние да стартира. Е, уцелих гредата. Поради някакви причини този диск зарежда когато си поиска на устройства които му харесат. Това което го беше записало не му хареса този път. Веднага последва нов опит – този път с диска на OpenSolaris. Там всичко мина добре само че не бях преценил едно нещо – GRUB-a на Solaris-а не разпознаваше XFS. И ето че пак се върнах на изходна позиция.

В този момент обаче се появи спасението в лицето на съседите които не си криптират wireless връзките. Закачих се с лаптопа за да се разровя за командите на GRUB в режим rescue. След известно ровичкане попаднах на малко полезна информация и успях да стартирам OS-а, а и да разбера защо GRUB се беше издънил.

И така. В подобна ситуация ето какво трябва да направите първо – команда ls.
Това което ls ще ви върне трябва да е нещо от сорта на:

(hd0) (hd0,1) (hd0,2) (hd0,3) (hd1) (hd1,1)

Можете да пробвате и с команда set. Тя трябва да ви върне настройките на текущата GRUB среда. От нея също така може да видите дали root диска е избран правилно.
След това е лесно – трябва само да заредим нужните модули и да стартираме системата. В моя случай направих следното:

ls /boot/grub – за да видя списъка с модулите
insmod /boot/grub/xfs.mod – за да заредя подръжката на XFS файловата система
insmod /boot/grub/linux.mod – за да мога да заредя ядрото
insmod /boot/grub/linux16.mod – тъй като горният модул не сработи (за мое щастие този работеше)
kernel /boot/kernel-2.6.28.8-angband – за да укажем кое ядро ще зареждаме
boot

След първото зареждане последва ъпдейт на системата който включваше и ъпдейт на GRUB. Направих един пробен рестарт за всеки случай и всичко мина гладко.

Надявам се статията да е полезна и на други хора които са се озовали лице в лице с „grub rescue>“.

grub rescue>, 5.0 out of 5 based on 1 rating

За melkor

Дългогодишен UNIX/Linux потребител. В момента работи като Senior UNIX Administrator в HP GDBC.
Публикувано в Linux. Постоянна връзка.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.